Σύνδεση Εγγραφή

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Η συμπλήρωση των πεδίων με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτική.
Ονοματεπώνυμο *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επαλήθευση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
0
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Αλλά μπορείτε πάντα να το γεμίσετε!

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ - ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ : Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι για πολλούς η καλύτερη εποχή του χρόνου και όχι άδικα. Ο ήλιος και η θάλασσα είναι αρκετά από μόνα τους για να μας φτιάξουν τη διάθεση! Ωστόσο, όλοι μιλάνε πλέον για το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού, το αντηλιακό μας, αλλά μήπως είναι υπερβολικοί και μας ωθούν στην υπερκατανάλωση ;

Η απάντηση είναι φυσικά όχι, αλλά ας απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο σε 4 βασικά ερωτήματα που μας λύνουν απορίες σχετικά με τη χρήση τους!

1.Πώς μας προστατεύει από τον ήλιο το αντηλιακό ;

Τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά μας προστατεύουν από τις βλαβερές UV ακτινοβολίες του ηλίου, που χωρίζονται σε UVA και UVB και φυσικά δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Οι μεν UVA ακτινοβολίες εισέρχονται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και ευθύνονται περισσότερο για το κοκκίνισμα (ηλιακό έγκαυμα) που προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι UVB εισέρχονται στα βαθύτερα στρώματα και είναι υπεύθυνες για τη φωτογήρανση και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Τα αντηλιακά λειτουργούν σαν προστατευτικές ασπίδες, που με τα οργανικά(ή βιολογικά)  τους φίλτρα απορροφούν τις UV ακτίνες και με τα ανόργανα (ή συνθετικά) τις αντανακλούν πίσω . Τα περισσότερα αντηλιακά ενηλίκων περιέχουν σε πλήρη ομοιογένεια ανόργανα και οργανικά φίλτρα, άλλα αποκλείουν κυρίως τις UVB ακτίνες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, κυκλοφορούν αντηλιακά που προστατεύουν και από τους δυο τύπους UVA-UVB, κάτι που αναγράφεται στην ετικέτα του σκευάσματος.

2.Τι σημαίνει ο περίφημος δείκτης SPF που αναγράφεται σε κάθε αντηλιακό;

Ο δείκτης αυτός,σε γενικές γραμμές, είναι ένας παράγοντας του πόσο γρήγορα μπορεί να «καούμε» από τον ήλιο, ανάλογα με το φωτότυπό μας. Αφορά ΜΟΝΟ τις UVB ακτίνες. Ας δούμε ένα παράδειγμα: αν ένας φωτότυπος καίγεται χωρίς να φοράει αντηλιακό σε 10 λεπτά, φορώντας ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 20 θα εμφανίσει το ίδιο έγκαυμα σε 20 *10=200 λεπτά, δηλ. θα είναι προστατευμένος για 200 περίπου λεπτά και μετά θα πρέπει να επαναλάβει την επάλειψη. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του SPF γίνεται ανάλογα με τον τύπο δέρματος (σκούρο-μεσαίο-ανοιχτό). Επιπλέον, ο δείκτης προστασίας είναι έγκυρος όταν εφαρμόζεται η σωστή ποσότητα αντηλιακού και μειώνεται αρκετά όταν με απλά λόγια βάζουμε πιο λίγο αντηλιακό από όσο χρειαζόμαστε.

3. Τι αντηλιακό να βάλω στο νεογέννητο μωρό μου;

Τα αντηλιακά που κυκλοφορούν για νεογέννητα θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουν δείκτη SPF30. Αυτό φαίνεται περίεργο μιας και μόλις εξηγήσαμε ότι θα ήταν προτιμότερος ένας δείκτης SPF50 για μια ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα. Ωστόσο, τα αντηλιακά αυτά περιέχουν μόνο βιολογικά φίλτρα, που μπορούν να προσφέρουν προστασία μέχρι και SPF30, ενώ για να πάμε σε υψηλότερους δείκτες πρέπει να προστεθούν χημικά φίλτρα. Αυτό είναι ασφαλές για ένα βρέφος δεδομένου ότι δεν εκτίθεται στον ήλιο παρά μόνο στη βόλτα με το καρότσι ή για κάτω από την ομπρέλα στην παραλία. Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν παρεμποδίζεται η σύνθεση βιταμίνης D, που χρειάζεται τον ήλιο για να συντεθεί, ωστόσο, επειδή πάντα ένα τμήμα του δέρματος μένει εκτεθειμένο, η σύνθεση βιταμίνης D δεν παρεμποδίζεται και με υψηλότερου δείκτη αντηλιακά. Συνοψίζοντας, καλό θα είναι μέχρι ενός έτους να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με δείκτη SPF30, ενώ αργότερα βάζετε άφοβα και υψηλότερου δείκτη.

4. Έχω αντηλιακό από πέρυσι. Να το χρησιμοποιήσω φέτος για να μην αγοράζω καινούριο;

Καταρχάς, δε θα έπρεπε να σας έχει μείνει ούτε σταγόνα! Κατά δεύτερον, η απάντηση είναι ΟΧΙ. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, τα αντηλιακά για ενήλικες συχνά έχουν και τους δυο τύπους φίλτρων, οργανικά και ανόργανα, που για να καταστήσουν 100% αποτελεσματικό το προϊόν προστασίας, θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα. Ένα αντηλιακό που έχει ανοιχτεί για πάνω από 12 μήνες δεν παρουσιάζει πλέον ομοιόμορφη κατανομή, άρα μειώνεται κατά πολύ η αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει δερματικούς ερεθισμούς. 

Αυτά ήταν 4 βασικά σημεία που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για να συνειδητοποιήσουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι στις σημερινές περιβαλλοντικές συνθήκες να χρησιμοποιούμε αντηλιακό για ένα ασφαλές μαύρισμα και ένα υγιές, λαμπερό δέρμα! Καλό καλοκαίρι !!!

Βρείτε μας στο Facebook
 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Εγγραφείτε εντελώς δωρεάν και μάθετε πρώτοι για όλες τις μοναδικές προσφορές του Pharmacy44!

Στοιχεία επικοινωνίας

contactinfo11