Σύνδεση Εγγραφή

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Η συμπλήρωση των πεδίων με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτική.
Ονοματεπώνυμο *
Όνομα χρήστη *
Κωδικός *
Επαλήθευση κωδικού *
Email *
Επιβεβαίωση email *
0
Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Αλλά μπορείτε πάντα να το γεμίσετε!

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ : Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

Σίγουρα κάποια στιγμή όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «προβιοτικά», μάλιστα συχνά μας το αναφέρει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας όταν παίρνουμε αντιβίωση, αλλά γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι και τι μπορούν να μας προσφέρουν;

Τι είναι προβιοτικά;

Τα προβιοτικά λοιπόν είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί , ωφέλιμα βακτήρια, όμοια με αυτά που κατοικούν στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου μας. Ο κύριος ρόλος τους είναι διπλός : με απλά λόγια, βοηθούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μας να αναπτυχθούν, αλλά και αποτρέπουν την ανάπτυξη των «κακών» βακτηρίων, με τις αντιμικροβιακές ουσίες που παράγουν. Τα πιο γνωστά προβιοτικά είναι οι λακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβακτήρια.

Γιατί όμως είναι απαραίτητο να τα λαμβάνουμε όταν παίρνουμε αντιβίωση;

Γιατί τα αντιβιοτικά «στοχεύουν» μεν στα παθογόνα βακτήρια (είτε σκοτώνοντάς τα είτε εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους), αλλά μαζί με αυτά καταστρέφουν και τα ωφέλιμα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Συνήθως απαιτούνται μερικές εβδομάδες για να επανέλθει ο οργανισμός στη φυσιολογική του κατάσταση. Έτσι, τα «καλά» βακτήρια με τη λήψη αντιβιοτικών μειώνονται σε αριθμό και αντίθετα ευνοείται η ανάπτυξη και επικράτηση παθογόνων βακτηρίων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάρροιας που είναι και η κύρια παρενέργεια των αντιβιοτικών, φλεγμονών στο έντερο, λοιμώξεων, κ.α. Σε αυτό το σημείο δρουν τα προβιοτικά, με το διπλό τους ρόλο που εξηγήσαμε παραπάνω και αποτρέπουν τη διάρροια και την εμφάνιση άλλων λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό, η λήψη προβιοτικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Σημείο προσοχής

Για να είναι αποτελεσματικά τα προβιοτικά, θα πρέπει να ληφθούν τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη του αντιβιοτικού. Διαφορετικά, η αντιβίωση θα σκοτώσει τα προβιοτικά πριν προλάβουν αυτά να φτάσουν στο έντερο και να μας προσφέρουν τα πολλαπλά οφέλη τους.

Στατιστικά στοιχεία

Ενδεικτικά, σε μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι τα προβιοτικά μειώνουν τη διάρροια που οφείλεται σε αντιβιοτικά κατά 52 %! Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αν λάβουμε υπόψην ότι 1 στους 5 ασθενείς που βρίσκονται σε αντιβιοτική θεραπεία, θα εμφανίσει διάρροια. Στην Ελλάδα μάλιστα η χρήση των αντιβιοτικών είναι υπέρμετρη : το 40% του πληθυσμού το 2009 έκανε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη των μικροοργανισμών, με απλά λόγια, όταν συμβαίνει αυτό τα αντιβιοτικά «δεν πιάνουν» πλέον.

Πού υπάρχουν τα προβιοτικά;

Βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, κυρίως στο «ζωντανό» γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξυνολάχανο, στη μαύρη σοκολάτα, στο τουρσί και στο ψωμί με προζύμι. Καλό είναι να συμπεριλάβουμε τέτοια τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή. Σε μία οξεία λοίμωξη όμως όπου απαιτείται αντιβίωση, είναι απαραίτητο κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά, όπου βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και σε πιο εύστοχους συνδυασμούς. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων σκευασμάτων στα φαρμακεία. Ενδεικτικά, σας προτείνουμε Prolife lactobacilli με βιολογικώς ενεργά κύτταρα μαγιάς, γαλακτικά βακτήρια, βιταμίνες Β6, Β1, Β2. Β12 και γλυκοολιγοσακχαρίτες και BION 3 με 3 τύπους προβιοτικών (λακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια), μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δείτε όλες τις βιταμίνες μας Εδώ Για μία ολοκληρωμένη θεραπεία που στοχεύει στην εξυγίανση του οργανισμού, μην παραλείπετε για κανένα λόγο τα προβιοτικά όταν παίρνετε αντιβίωση !

Βρείτε μας στο Facebook
 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Εγγραφείτε εντελώς δωρεάν και μάθετε πρώτοι για όλες τις μοναδικές προσφορές του Pharmacy44!

Στοιχεία επικοινωνίας

contactinfo11